< Knowledge center Anxiety & Stress for Youth

Knowledge center Anxiety & Stress

Welcome!
Our mission is to recognize and treat stress and anxiety in children as early as possible, by connecting scientific research, clinical practice and education. Read more

Over het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd

Het Kenniscentrum Angst en Stress bij jeugd is onderdeel van de universiteit Leiden. Ons missie is om stress- en angstklachten bij kinderen zo vroeg mogelijk te herkennen en te verhelpen, door het verbinden van onderzoek, praktijk, zorg en onderwijs. Wij delen informatie over angst & stress bij jeugd op onze website en verzorgen onder meer presentaties en workshops voor scholen en trainingen voor leerlingen. Lees verder

[Lees hier](/pdf/KAS-Nieuwsbrief-December1.pdf) onze nieuwsbrief van december.

[Vind hier](/pdf/Folder KAS voor onderwijs.pdf) onze algemene folder voor onderwijspersoneel.
[Vind hier](/pdf/Poster Kiba:KAS.pdf) onze poster over het kiba en injesas! programma.

Aanbod

- Speciaal voor al het onderwijspersoneel draaien we het SPIL programma. In het kader van dit programma verzorgen we workshops, lezingen en trainingen over angst en stress bij kinderen en jeugdigen.
- Speciaal voor kinderen tussen de 7 en 14 jaar met een specifieke angst hebben wij het KInderen bedwingen angst (KibA) programma ontwikkeld.
- Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar met een sociale angst hebben wij het InjeSas! programma ontwikkeld.
Onze telefonische hulplijn is beschikbaar op alle werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Voor vragen kunt u ook mailen naar kas@fsw.leidenuniv.nl.

KInderen Bedwingen Angst - Het KIBA project

Heeft uw kind last van een specifiek angst, bijvoorbeeld een angst voor honden, hoogtes, injecties, onweer, het donker, spinnen of andere dieren? Dan is het KibA programma misschien wel iets voor hem of haar!


#### Nieuws Meer informatie over dit programma kunt u lezen door op de banner te klikken of u kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 071-5276673 of mailen naar kiba@fsw.leidenuniv.nl.

Het KibA programma is beschikbaar bij de volgende instellingen:
- Uvaminds in Amsterdam - Leids Universitair Behandel en Expertise Centrum in Leiden - Psychologenprakijkt Kuin in Haarlem - Sieverding Psychologie in Heemstede - Accare locatie Groningen [Klik hier](/pdf/kiba flyer.pdf) om de kiba flyer te downloaden
[Klik hier](/pdf/kiba poster.pdf) om de kiba poster te downloaden

In Je Sas!

Zie je soms ook zo op tegen het geven van een spreekbeurt, of vind je het lastig om vragen te stellen in de klas of the beantwoorden, misschien is de training In Je Sas! wel iets voor jou!


#### Nieuws In het najaar zullen nieuwe groepen beginnen: wees snel en meld uw kind alvast aan voor een intake of een kennismakingsgesprek om mee te doen!

Signalering, Preventie & Interventie bij Leerlingen met angst

Hoe kunnen we scholen helpen stress en angst in de klas te herkennen en te voorkomen en samen met scholen leerlingen snel de juiste ondersteuning bieden? Doe mee met het SPIL-programma!


#### Nieuws [Lees hier](/pdf/KAS-Nieuwsbrief-December1.pdf) onze nieuwsbrief van december.
[Lees hier](/pdf/SPIL nieuwsbrief September 2021.pdf) onze nieuwsbrief van september. Vanaf 1 september is de openingstijd van onze telefonische hulplijn verruimd! We zijn nu elke werkdag van 9.00 - 17.00 uur bereikbaar voor alle vragen. [Lees meer...](https://kasjeugd.nl/en/projects/spil)

Corona en angst bij kinderen

Wat is Corona? Is Corona gevaarlijk? Kinderen hebben in deze tijd ook vragen en zorgen rondom Corona. Vind hier filmpjes en betrouwbare informatie speciaal voor kinderen.

[klik hier](https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2020/04/anke-klein-in-de-media) voor meer informatie over angst bij kinderen rondom Corona. [Lees hier](https://www.linkedin.com/feed/update/urn%3Ali%3Aactivity%3A6760221737402687488/?midToken=AQEoT4vuXt2L2w&midSig=27Omc3W1C3V9A1&trk=eml-email_notification_single_mentioned_you_in_this_01-notifications-1-hero%7Ecard%7Efeed&trkEmail=eml-email_notification_single_mentioned_you_in_this_01-notifications-1-hero%7Ecard%7Efeed-null-c4sgg%7Ekkfmba68%7Ez5-null-voyagerOffline) meer over de bijeenkomst van de online denktank 'Weerbaar Leiden' op 26 januari georganiseerd door de gemeente Leiden.

Stress less

Wat is stress, hoe herken je het en hoe ga je ermee om? Wij onderzoeken stress lessen en vaardigheidstrainingen voor leerlingen.

Kijk voor meer informatie op de website van het [Stress Less Project](https://gelijkekansenvooreendiversejeugd.nl/programmas-ouders/stress-less-project/).

Cool little kids project

Cool Little Kids kan ouders helpen om angst en verlegenheid bij hun kind te voorkomen en verminderen. Ouders met verlegen en/of angstige kinderen van 2-6 jaar kunnen nu meedoen aan ons project!